Tripp, Trapp, Trull






Första Advent

det måste vara sant som man säger att tiden går snabbare när man blir gamla.
Är det verkligen åtta månader sedan jag åkte iväg och började arbeta utomlands.
Då var det början till vår hemma i sverige, och nu är sommaren förbi och snön har återigen tagit sverige i ett hårt järngrepp som mest troligt kommer att bestå i några månader innan det är dags för att bli vår igen.

Idag är det första advent och här i egypten är det ca 30 grader på dagarna och svensk sommarnattsvärme på nätterna. Vi firade kvällen i en av lägenheterna här, där vi gjorde ett tappert försök till att koka glögg (rött vin & kryddor) samt åt lite pepparkakor och beundrade den blinkande granen.

Så nu är snart första etappen gjord av säsongen, den första är jul, den andra är pappa och nettans semster (och förhoppningsvis mig egen minisemester) sen är det utbildningar i mars med människor som lämnar oss och avsked, sen kanske en veckas semester i sverige och sen är säsongen över, Vips, så står jag kanske där igen på ny outforskad mark.

med det vill jag bara säga. Ha en fin advent och njut av allt julmys med allt vad det innebär.

För er där hemma....

Detta är vad jag kallar en piss snygg arab! Om ni undrar alltså?


Första adventshälsning från våra kollegor på Nilen

Anders och Rasmus är ute på Nilenkryssning och har skickat en liten adventshälsning till sverige och Hurghada gänget. Vi tänker på er ikväll när vi har adventsmys.

två små själar ute i natten..

Stoppar undan bitter fittan i garderoben och plockar fram tjejen jag brukar vara istället.
Jag och Mette tar oss en tur på byn istället.


 

let hit it!


Påverkar mig mest.


När det går lång tid emellan dagarna jag bloggar är det alltid någon hemifrån som hör av sig och vill att jag ska skriva mer om mina dagar, men jag ställer samma fråga tillbaka till er.
När ska ni berätta för mig vad ni gör, vad som sker, och hur ni mår?
Måste jag alltså låta bli att skriva här på mer än en vecka.
Det är över en månad sen jag åkte och jag hör väldigt lite av er...


Över en månad sedan, känns som jag varit här i evigheter, ibland som om jag kom igår.
Men är det någonting som det här landet gör, så är det att påverka mig.
På bra, och mindre bra sätt.

Egypten kantas av så mycket saker, bara som idag, jag och frida var och fixade våra visum och påväg ut med bilen står det en anna bil parkerad efter gatan. I den bilen satt det säkerligen minst 15 barn i åldern 4-5år. 15 stycken i en personbil, jag och frida kollade in varandra, skrattade och undrade om det var egyptens svar på svenska lösningen, rullande dagis?

en halvtimme senare befann vi oss i en inredningsbutik där en trälåda för rökelser kostade ca 100 pund.  där fann jag återigen en massa fina saker som jag vill ha i mitt framtida hem, frågan är bara hur man får hem det?
Det är så gnagande när saker jag vill ha i en lägenhet finns här för nästan inga pengar, medans jag hemma skulle få betala flera 100- eller 1000 lappar fler. Det är också därför jag ska försöka se över möjligheten till att kanske försöka frakta lite saker med båt till sverige, en container, undra hur mycket det kostar att skicka hem.

då skulle jag vilja fylla den med den fantastiska säng jag funnit, tillsammans med lampor, lyktor, skinpuffar, skor, väskor, lampor, statyer, masker och allt annat krimskrams jag vill ha. Detta landet är fantastiskt när det gäller att inreda saker i precis de färger jag vill ha osv.

Kanske kan man skicka med dhl också, men ett kilo saker kostar 600 egyptiska pund att skicka hem, 600, det kanske är 800 kronor, för ett kilo. phu. Detta kommer att bli hårt!!







När man är i Kairo på 2 dagars utflykt kör man ibland förbi den delen av staden som kallas för the death town. det är alltså en del av staden som är byggt ovanpå en kyrkogård, bara för att det fanns plats där.
Där bor människor som på ett eller annat sätt blivit uteslutna av samhället och regeringen betalar vatten och el för stadsdelen. Där bor också människor som sörjer sina döda anhöriga och som har valt att bosätta sig där för att vara nära dem. Försök då också tänka er att detta är Kairo, en stad med 25 miljoner invånare och ett klimat som inte är så underbart som man tror. vintertid kan temperaturen krypa ner till +4 grader här. Och så regnar det i genomsnitt en gång i månaden på vintertid. Tänk att bo här när det är 4 grader ute?

Här bor man väldigt väldigt nära inpå varandra och här finns också en egen skola och en egen polisstation. Och detta är ett av de ställen som påverkar mig var gång jag tänker på det, eller passerar förbi. Jag har en gång åkt förbi där utan att börja gråta, sist jag var dit, i våras grät jag mig nästan igenom hela alabaster Mosken som är stoppet efter. Min lokalguide tittade på mig som om jag vore tokig. Den här delen av kairo får mig verkligen att känna.


Två poliser med death town i bakgrunden.

saknar...

     

     

    
    

  

   

      

     
   

Åh vad jag tycker om er allihopa. Ni är var och en underbara!

Saknar och längtar efter er lite extra idag!


en foto



försöker peppa mig själv inför kairo turen inatt med romeo och julia film


ut och in...

igår tackade vi av camilla, vår gamla chef, hon har varit bosatt här i hurghada i typ 4 år men reste idag hem till sverige för att leva svenssonliv i några månader innan det är dags att börja studera.
Och in kommer vår nya chef Bo, och om han gör en underbar start. Han följer med ut, dricker några drinkar och öl tillsammans med större delen av teamet och sen ställer han sig och sjunger Kareoke tillsammans med Carl. Älskart! Så välkommen Bo!


Här är jag, i bakgrunden kan man också se min roomie mette och bakom henne Filip.

Här sjunger vår nya dm (t.v) tillsammans med Carl som visade oanade talanger

Anders och Rasmus har julpyntat sin lägenhet så igår på kvällen så satt vi där med tänka ljus, åt pepparkakor och lyssnade på julmusik. det ni!

Råder kärlekens under hemma i sverige?

Sen jag åkte ut i världen för att arbeta har jag hela tiden varit rädd att jag skulle missa väldigt mycket saker som sker hemma i sverige, och till en början kände jag inte så när jag var ute. Fast bara de senaste månaderna har flera av mina nära och bekanta hemma i sverige gått och blivit tillsammans osv. Och jag unnar självklart er alla det. Mina vänner har köpt lägenheter, börjat studerat, flyttat och fått dagisplaster. Kan det möjligtvis vara så att man inte märker av skillnaden lika mycket när man befinner sig mitt i den, och att den på avstånd blir mer tydlig?



Sliten och hårt arbetande reseledare som missar allt på hemmaplan?

lite små sur tjej.

idag är jag lite sur, mest eftersom min avräkning på jobbet inte går 100 % ihop, plus att jag är mega fattig och känner mig allmänt äcklig. Helt underbart.


sen sist jag skrev har jag haft myskväll med jennie, vi kollade på taken och käkade gotta.

jag har ridit.

nu i dagarna är det muslimsk högtid, man slaktar ett lamm, tar hälften till familjen och ger den andra havlan till någon bättre behövande. Man ger varandra presenter. detta har gjort att stan varit död i flera dagar. men idag, då var det fan i mig action överallt. Denna bild är på en av  gatorna här i stan, och så här har det sett ut överallt.


1 timme på stranden

Om en timme ska jag möta upp min granne Jennie, vi ska nämligen iväg och rida på hästar efter stranden i en timme. Dags att ordna rid outfit!


Härliga Kairo

Jag var i Kairo igår på 1 dagars utflykt. det gick bra, bortsett från att jag var sjukt trött. När jag kom hem i natt vid tolv tiden så somnade jag och vaknade upp nu för ca en halv timme sen. Så med tolv timmars sömn i kroppen så borde jag vara okej idag iaf.


Här har vi en typisk brödförsäljare på gatorna i kairo, cyklades genom gator jag knappt skulle våga gå på, med ett stort stycke bröd på huvudet och en hand på korgen och en på cykeln. Det kallar jag talang.

Nabil är en av mina favorit chaufförer och jag hoppas att detta inte var den sista turen vi kör ihop.

Min lokal guide

En liten bit av Gizaplatån

här är mannen på El Omda som offers you seven up, or seven down.

Nu ska jag käka frulle och bege mig på jobbet.


Och mormor & morfar, har försökt fått tag i kjell och margareta i flera dagar nu, men dom är aldrig pån hotellet när jag ringer. Hoppas att kunna få tag på dom ikväll och kanske kunna gå ut och äta med dem nån kväll.

Från "singel" till "i ett förhållande"

Idag är dagen då min mor ändrade sin relationsstatus på facebook, från "singel" till "i ett förhållande"
för er som inte har facebook kan jag bara säga, de mina vänner, är stort.
Facebook är ju liksom all over the world.

Men min mamma får iaf förhoppningsvis det härligt när hon går in i sin 50års ålder som nykär.



Här är mamma och hennes nya pojkvän Nils.


Nu ska jag försöka sova i en timme eller två, om ca 2½ timme så åker jag nämligen till Kairo med mina gäster för en 1dagars tur. Ses kanske igen imorgon natt när jag är hemma igen.

Här bor jag!

här kommer lite bilder från min lägenhet, vissa av dem blev lite suddiga med det får ni leva med.



Här har ni min super snygga prinsess säng, tydligen säger typ resten av våningsplanet att den är hård, jag tycker dock att den är fantastiskt.

Här är vårt vardagsrum och balkong, vi hänger mycket på balkongen jag o Mette

Vårt kök, jag älskar att vi har tvättmaskin, det är nämligen underbart.

Här är vår toalett, men egypterna har en tendens att börja göra allt bra, sen chillar dom så mycket att dom inte hinner med resten, som i vårt badrum är det fortfarande maskeringstejp och fog på väggarna.

Men det gör inte så mycket, för jag trivs jätte bra i min lägenhet!


Man tager vad man haver



Det är ett ordspråk som dessa tjejern är grymma på, mitt bland all bråte finner dom en gammal madrass och en gammal garderob och vips så finner dom ett ställa att leka på. Detta sker alltså utanför våra lägenheter.

Ledig dag, helt underbart!

Idag är jag ledig, vaknade vid elva snåret och har nu hunnit prata med maria i en timme, hon får mig att känna mig hemma när jag pratar med henne. Idag ska jag försöka köpa svinto, eftersom jag har lyckas bränna söder två av fyra möjliga kastruller, och min kombo, Mette kommer idag tillbaka från danmark så jag kanske måste hinna med att städa lite också!

Resan och turen i luxor gick alldeles fantastiskt bra, hade en skön blandning av norskar, danskar och svenskar, och dom var så kul att ha med, jag bara älskar när man kör utflykter och drar ett skämt och stämmer alla upp i gapskratt. Och ännu bättre är det när man släpper av gästerna och dom tar en i hand och ger mig en kram och säger att jag varit duktig! Det finns ingen finare komplimang från gäster än så.




Med båt över nilen för att äta lunch.

Karnak Templet

Fin solnedgång i Luxor



luxor 1 dagar

Igår var jag ledig, solv, lagade mat, käkade popcorn och såg film, och avslutade det hela med ett glas rött och en öl tillsammans med några från jobbet. Idag har jag kört city tur och nu är jag hemma och ska sova ett tag. kör min första luxor för det här året inatt och blir nog hämtad vid fyra tiden imrogon bitti.

Älskar det här.

 när man möts av såna här bilder istort sett varenda kväll, då kan man inte annat än älska egypten!


Pannkakor

Igår när jag och Malin kom hem från jobbet hoppade vi ner i våra myskläder och sen stektes det pannkakor i lägenhet nummer 20. Mysigt. och framför allt gott med hemma gjord mat. Även om det bara är pannkakor.

Ibland är det ett evigt sökande efter ingredienser när saker och ting bara står på arabiska.
Men bilder hjälper en mycket!

Kontor

När man har servicetelefonerna har man också servicekontor. Vårt kontor ligger efter huvudgatan Sheraton Road här i Sekalla. Fint eller hur?


White sensation.

I lördags var det white sensation på ministry. Jag var där, utan så mycket som en droppe alkohol i kroppen. Men nu har jag iaf varit på det, kan dock tänka mig att det är lite roligare med en drink eller två innan.

Elin och Sanna på Thaien vid middag,

Jag och Ajla och så kan man skymta Filip i bakgrunden.

Sen mötte  vi upp resten av Apollo och Falke på Viking

Alla var vitklädda och fina.

På ministry var det bara ett myller av vita människor, detta är alltså nattklubben i stan  som vid en vanlig bra dag kanske har 150 personer inne, nu var det säkert iaf minst 700-800

shopping

Just nu lever jag i en cirkel. Jag hatar det och älskar det till tusen.  I fredags fick vi lön och min fjuttiga reseledarlön som sällan är särskilt hög, blev alldeles jätte liten när jag både hade semester och dagarna hemma på den. Så idag är det den 1 November och jag har lika lite pengar på mitt konto som jag hade under tiden jag gick i skolan. Menmen, jag är fast besluten om att det kommer till att gå fint, om inte annat får jag leva på falafel i en månad, men ett som är säkert är att jag kommer känna mig rik när nästa lön kommer, iaf tills jag ska betala de pengarna jag lånat innan jag  kom ner. Så i vinter blir det nog iaf till att spara lite pengar, hatar att inte kunna välja om jag vill slösa eller spara, tycker inte om när det inte är ett alternativ.
Men jag älskar mitt jobb, jag njuter av egypten som innehåller betydligt mycket mer fart än karpathos.
så bara ekonomin kommer på rätt knöl så blir det bra. Mat hemma i lägenheten är nu vad som väntar mig och min rumskompis den närmaste månaden.

Men igår kväll, vid åtta nio tiden åkte jag och Malin i Hurghada smutsigaste bil till Senzomall, ett köpcentrum ca 20 minuter bort från oss. Malin handlade och kollade på kläder och jag gick med och klämde och kände men köpte ingenting. förrän vi kom till matbutiken. För mig innebär ett fullt skafferi och Kyl Hem. jag behöver mat hemma för att känna mig hemma.

Jag och Malin gick in i affären tillsammans innan vi splittade på oss för att ordna allt. där vandrar jag mellan oändliga hyllor och försöker fundera ut vad som är vad, vilket inte alltid är så lätt när det står på arabiska.
Men efter flera varv runt så kollade jag på klockan och insåg att det var väldigt sent. Möter malin och frågar om vi inte ska börja bli klar eftersom klockan är halv ett  på natten!!
Då blev det lite brottom för oss, för innan vi hade kört hem, fått in allt i hissen och lägenheterna var klocka ungefär halv två. Men nu har jag stekpannor, vattenkokade, massa massa färsk frukt och grönsaker och mitt matlagningsberoende kan börja på riktigt.

Så jag kom ut 650 egyptiska pund fattigare.
Vilket kanske är 800 svenska kronor, men det springer lätt iväg när man måste börja om från grunden allt!
Man kan också säga att jag fick väldigt mycket för pengarna.


Vi går i väntans tider!

Här i egypten går vi i väntans tider, spciellt eftersom vi gick in i månaden November idag!



Här är jul pyntningen på vårt köpcentrum här i hugget!